Grotius te Den Haag

Grotius te Den Haag

Twee woontorens die de skyline van Den Haag veranderen; Grotius I en II.

Projectomschrijving Grotius te Den Haag

Twee woontorens die de skyline van Den Haag veranderen; Grotius I en II

Op de Grotiusplaats in Den Haag verrijzen twee woontorens.

De twee torens gaan, met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar de Haagse skyline veranderen. Bovendien vormen zij het startpunt van een complete make-over van het gebied ten oosten van het centraal station. De woontorens zijn ontworpen door MVRDV en worden gebouwd door bouwcombinatie J.P. van Eesteren en BESIX.

 

Bouw is gestart

In februari zijn de eerste heipalen de grond in gegaan. Onder de woontorens ligt een ondergrondse parkeergarage en op de begane grond komen kantoren en horecagelegenheden. In de woontorens komen in totaal 655 appartementen. VIAC heeft  de investeringskosten voor de technische installaties geraamd als onderdeel van de totale projectraming.

 

Uitdaging

Naast de financiële haalbaarheid van alle technische installaties heeft VIAC de EPC- en Temperatuur Overschrijding (TO) berekeningen gemaakt, de sprinklerinstallatie uitgewerkt, de overdrukinstallatie in het trappenhuis berekend en de natte blusleidingen volledig geëngineerd. Uitdaging in dit project was de beperkte hoogte in de parkeergarage en de onderste twee bouwlagen. Uiteraard is alles volledig in BIM getekend.

 

Comfortabel en veilig gebouw

De opdrachtgever was blij met het resultaat. Alles is binnen de voorbereidingsplanning aangeleverd, zodat de uitvoeringsfase volgens planning is aangevangen. En de eindgebruikers? Die wonen en werken in een veilig en comfortabel gebouw in Den Haag.

 

Kom in contact met de projectleider