Baan toren

Nieuw BIM-hoogtepunt

 Bij VIAC is het al meer dan tien jaar BIM wat de klok slaat. Dagelijks. En dat verveelt geen seconde. "Sterker nog, ik denk dat we in het mooiste BIM-traject tot dusver zitten", aldus Mervyn Bodeving BIM manager bij VIAC. 

 

 "BIM is in de afgelopen jaren echt volwassen geworden. Dat zie je terug in hoe breed het gedragen wordt. Alsook in hoe de rol van BIM zelf is veranderd. De realisatie van de 289 nieuwe woningen in de Sluisbuurt, met BIM aan de basis, is daar een mooi voorbeeld van."

 

 In dit project van de Gemeente Amsterdam, Syntrus Achmea en ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren staat de eerste woontoren in de nieuwe buurt op Zeeburgereiland centraal.

 

 “De combinatie van hoogbouw en hoge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid, maakt dit tot een uitdagend project”, vertelf Michael Venderbos, directeur Klant en Markt bij J.P. van Eesteren eerder dit jaar in dit artikel.

 

Mervyn: "Een uitdaging die we onder meer hebben ondervangen door het ontwerp en alle daarbij betrokken ketenpartners op tijd samen te brengen in BIM. Of beter gezegd, zelfs al samen te brengen vóór het project in BIM stond."

 

 "Door zo vroegtijdig al te werken vanuit dezelfde set afspraken, kunnen we in de ontwerpfase al knelpunten oplossen, die anders pas later aan het licht zouden komen. Ook krijgen we vroegtijdiger beter inzicht in financiën en risico's."

 

 BIM als procesoptimalisator

 "Vanaf het eerste BIM-model zit het gemeenschappelijke gedachtegoed er al in. Wat ook een positieve impact heeft op onze rol als BIM-coördinator. We zijn er niet om conflicten op te lossen, maar om eenheid juist te bekrachtigen, te coachen, je voelt je soms een beetje dirigent van het grote geheel."

 

 "In het project Sluisbuurt werken we onder andere samen met Giesbers InstallatieGroep, Rijndorp Installaties, De Groot Installatiegroep en Novenco Building and Industry. In BIM 360 controleren en rekenen we samen alles door, denk aan alle installatietechnische zaken rond riolering, ventilatie en verwarming."

 

Strik erom?

De bouwvraag is inmiddels ingediend en de eerste paal gaat in december de grond in. "Met tegen die tijd BIM niet als platform om gaandeweg problemen op te lossen, maar als tijdige uitgespeelde troefkaart, voor een trefzekere realisatie."

 

Sluisbuurt in Amsterdam - Bron foto: Absent Matter 2021