Projectomschrijving Studentencomplex Johanna
In het Utrechtse Science Park heeft SSH het complex “Johanna” laten bouwen, de nieuwe thuishaven voor 655 studenten, waaronder 148 kamers (18 verdiepingen) voor internationale studenten, afkomstig uit 41 verschillende landen.
Naast het ontwerp heeft VIAC op het installatietechnisch vlak de uitvoeringsbegeleiding gedaan en de implementatie van het nieuwe ventilatiesysteem verzorgd. De hiernavolgende energiebesparende maatregelen zijn vanuit de installatietechniek toegepast:
Externe warmtelevering (restwarmte) vanuit de warmtekrachtcentrale van de Universiteit Utrecht; het wordt niet specifiek opgewekt voor de warmtelevering van het complex, maar is een overschot van de opwekking van elektriciteit voor De Uithof.
Balansventilatie met warmteterugwinning; hierbij wordt een warmtewisselaar gebruikt om de energie uit de afgezogen lucht terug te winnen om de aangevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor is er minder verwarmingsvermogen nodig om de ruimten op de gewenste temperatuur te krijgen.
Met balansventilatie wordt er een luchtkwaliteit van hoog niveau gegarandeerd en hierdoor kon het gebouw luchtdicht(er) gebouwd worden. Daarmee treedt er minder warmteverlies op en wordt het energieverbruik sterk teruggedrongen.
In de corridorgangen zijn LED verlichtingsarmaturen toegepast. Deze armaturen hebben meer branduren t.o.v. een spaarlamp of TL-verlichting. Daarnaast zet een LED lamp 50% van zijn energie om in licht, voor een spaarlamp of TL-buis is er sprake van slechts 35%. De rest van de energie wordt omgezet in warmte waardoor er, met de toepassing van de LED verlichting, minder opwarming in de corridorgangen plaatsvindt.
De LED verlichtingsarmaturen zijn voorzien van bewegingsdetectie, waarbij de verlichting niet onnodig veel branduren maakt. Hierdoor hoeven de LED lampen minder vaak vervangen te worden t.o.v. een spaarlamp of TL-buis.