Baan toren

‘De energieproeftuin’ in de wijk Berkum te Zwolle

DeltaWonen en Trebbe zijn samen gestart met de aanpak van 46 sociale huurwoningen in de wijk Berkum in Zwolle. Omdat het hier om een bijzonder woningverbeteringsproject gaat, doen zij dit onder een speciale naam: ‘De Energieproeftuin’. VIAC bv is mede initiator van dit project.

 

In 9 woningblokken worden verschillende combinaties van energiebesparende, energieopwekkende en energieopslag methoden getest. Dit met als doel om te onderzoeken wat de meest optimale verduurzamingscombinatie is met oog voor bewonerscomfort. Er worden verschillende combinaties van zonnepanelen, energieopslag, installaties en isolatie toegepast. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energieverbruik wordt gemonitord, zodat beoordeeld kan worden welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn: kosten, plaatsings- , onderhouds-, gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. De woningen in Berkum zijn uitermate geschikt voor dit bijzondere project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar.

 

Wij zijn de installatietechnisch en het bouwfysisch adviesbureau en hebben samen met Trebbe en DeltaWonen een inventarisatie gedaan welke denkbare technieken mogelijk waren. De voor- en nadelen zijn hierin meegenomen. Tijdens de realisatiefase is VIAC nadrukkelijk betrokken geweest. Inspecties, opleveringen en metingen waren de issues. Dit in nauwe samenspraak met de installateur Loohuis. Na oplevering zal er een bijdrage worden geleverd bij het inzichtelijk maken van de monitoringsgegevens die vrij ter beschikking worden gesteld door DeltaWonen.

 

Zie voor meer informatie:
https://www.trebbe.nl/projecten/zwolle-groot-onderhoud-berkum/ 
http://proeftuin.deltawonen.nl/