blog: een werkdag uit het leven van Maarten

 

De uitdaging is bekend. De bestaande woningvoorraad moet in 2021 een gemiddeld label B niveau hebben en in 2050 moeten alle woningen energieneutraal zijn. Maarten Pieters, bouwfysicus en EPA adviseur van VIAC ziet elke dag hoe woningcorporaties deze opgave organiseren. Wij vinden het leuk om een kijkje te nemen in zijn werk.

 

Maarten is direct na zijn studie bij VIAC Adviseurs begonnen en ondertussen al meer dan 5 jaar in dienst. Zijn dagelijks werk is het toetsen van wat architecten bedacht hebben. “Zij ontwerpen vaak iets en wij controleren of dit wel voldoet aan het bouwbesluit en of het haalbaar is. Denk aan brandveiligheid, daglicht, ventilatie en energieprestaties. Naast een controlerende functie geven wij natuurlijk ook advies. Wij werken vaak verschillende opties uit, zodat de architect kan kiezen.”

 

Bestaande bouw verduurzamen

VIAC is momenteel actief in de bestaande woningbouw. Niet zo vreemd, gezien alle ambities van de overheid. “Momenteel loopt het storm door de RVV verduurzaming die 1 juli afloopt. Dit is een subsidie die corporaties ontvangen als de woningen minimaal 3 (energie)labelsprongen maken”, aldus Maarten. Maarten bekijkt vaak de bestaande woningen en geeft dan advies. Als extra service biedt VIAC aan om zelf afspraken met de bewoners te maken. “We moeten vanuit de RVV alle woningen beoordelen, hierdoor heb ik soms wel 8 afspraken op een dag. Ook de controle nemen wij op ons. Dan bekijken wij of alle maatregelen wel zijn doorgevoerd en of het energielabel dus behaald is.”

 

Service bij VIAC is belangrijk

“Ik merk dat onze opdrachtgevers ons altijd weten te vinden. Zowel woningcorporaties als aannemers. Ik krijg vaak te horen dat ze het waarderen dat wij korte lijnen hebben, dus je hebt altijd te maken met dezelfde contactpersoon. En wij proberen altijd mee te denken met de klant. Soms hebben ze nu advies nodig en dan probeer ik daar altijd wel ruimte voor te maken. Ik ben blij als de klant ook blij is en dat is meestal als alles binnen budget en tijd en de juiste kaders is opgeleverd.”

 

Afwisselend werk

“De afwisseling in mijn werk vind ik het leukst! Ik zou niet de hele dag op kantoor willen zitten. Ik vind het ontzettend leuk om bij mensen thuis te komen. Je hoort veel over het klimaat en het comfort van de woning. Velen denken dat alle woningen van corporaties hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. De ene woning heeft wel dakisolatie, de andere woning helemaal niet, overal zijn er verschillende cv-installaties of dan weer een woning met enkel glas of alles dubbel glas. Je komt van alles tegen!

 

Sfeer is top

Als Maarten op kantoor is “We werken in een hecht en gezellig team. Met een open sfeer. Omdat het team klein is, hebben we korte lijnen waardoor we snel kunnen schakelen. Ideaal voor onze klanten ook!”