Jubileumboek VIAC

De eerste VIAC projecten

Braamhage, Soest

Braamhage, een appartementengebouw met 120 woningen voor ouderen en een supermarkt in de plint, was 25 jaar geleden het eerste project van VIAC, gegund door Dura Vermeer uit Hengelo voor een mooie start van het bedrijf.

 

Op het eerste gezicht was dit geen uniek project. Maar een woongebouw met een atrium is complex voor wat betreft brandveiligheid en klimaattechniek, omdat het meerdere bouwlagen bevat die samenkomen in de open ruimte. Een woongebouw met een commerciële plint is sowieso een uitdaging. Een supermarkt heeft eigen installaties en die mogen geen hinder opleveren voor de bewoners. Kortom: dit was meteen een project waarvoor samenwerken en een integrale aanpak noodzakelijk waren.

 

Diamantlaan, Leiden

De Diamantlaan in Leiden is ook een van onze eerste projecten, dit keer in opdracht van Portaal. Dit wooncomplex

heeft meerdere zorg- en maatschappelijke voorzieningen, een toren met 315 woningen én er zijn zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten. Wat dit project extra uitdagend maakte: de tijd. VIAC kwam pas in beeld toen het project allang liep, maar technisch onvoldoende op orde bleek. Als tweede adviseur namen wij het project over. We moesten van nul af aan beginnen, mét enorme tijdsdruk. Dat leek bijna onhaalbaar. Maar het hele bouwteam was zich bewust van die tijdsdruk en daarmee kregen we een groepsdynamiek die een topprestatie mogelijk maakt. Een enorme dosis creativiteit en de bereidheid van collega’s om tijdelijk ook op zaterdag door te werken, zorgde ervoor dat de aannemer toch op tijd kon beginnen. Trots op!

 

Himsterhout, Drachten

In de wijk Himsterhout in Drachten werden in 2000 de eerste woningen gebouwd volgens autarkische principes. Een project dat wij in de beginjaren van VIAC in opdracht kregen van BAM Vastgoed Ontwikkeling uit Bunnik. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, volledig zelfvoorzienend zijn, maar daar is veel techniek voor nodig. En die techniek maken en onderhouden is duur. Hoe vind je de balans tussen wat je bespaart doordat je geen energierekening meer hebt en wat dat extra kost aan techniek? De les die we op dit project leerden: om goed inzicht te krijgen in vaste en variabele kosten en kosten en besparingen op de korte en langere termijn, is het cruciaal te kijken naar de Total Cost of Owner.

 

 

Dit interview komt uit ons 25-jarig jubileumboek. Hierin staan meer dan 70 interviews en verhalen over samenwerking. We spraken met opdrachtgevers, bouwers, installateurs, energiebedrijven, fabrikanten, adviseurs en zelfs psychologen. Bent u benieuwd naar het boek? Stuur gerust een mailtje naar info@viac.nl.