Jubileumboek VIAC

De allereerste VIAC medewerker...

‘De mooiste innovaties zijn de simpelste'

 

“20 mei 1997, dat was de dag waarop Paul mij – op zijn verjaardag - belde. Ik weet het nog precies. Hij wilde een eigen bedrijf beginnen en vroeg of ik bij hem wilde komen werken. Nadat hij mij verteld had over zijn plannen zei ik: ‘Prima, dat is goed’. De arbeidsmarkt was krap toen. Ik dacht: wat kan er gebeuren? Als het niets zou worden had ik zo weer een andere baan. Maar ik ben dus nooit meer weggegaan. Laat mij maar op de achtergrond puzzelen aan projecten en samenwerken met de tekenkamer, ik zit hier op mijn plek.”

 

“Er veranderde veel de afgelopen 25 jaar. Toen ik begon was net de HR-ketel op de markt gekomen. Dat gaf wel de nodige problemen en scepsis in het begin. Zo zie je maar: elke overstap naar een nieuwe techniek gaat met horten en stoten.”

 

“En soms gaat het minder snel dan verwacht. Ik weet nog goed dat ik in 1990 een TVVL cursus luchtbehandelingstechniek deed. Bij de diploma-uitreiking maakte iemand toen de grap; ‘Ach waar maken jullie je druk om, over een paar jaar hangt overal een elektrische radiator, is alles goed geïsoleerd en heb je die hele cursus voor niks gedaan.’ Daar begint het nu, 30 jaar later, pas een beetje op te lijken.”

 

“De mooiste innovaties zijn de simpelste. Ik verwonderde mij er altijd over dat we 8 centimeter isolatie in de spouwmuur stoppen, maar leidingen voor warm water nauwelijks isoleren.”

 

“Dus besloten we op een dag: in plaats van isolatie van 2 centimeter, gaan we isolatie van 7 centimeter dik om die leidingen gebruiken. Iedereen stond te kijken; wat doen jullie nu? Maar wij hadden uitgerekend: in een groot complex met een centrale boiler en collectief warm tapwater ben je soms meer kwijt aan recirculatieverlies dan wat mensen werkelijk gebruiken. Opdrachtgevers waren eerst terughoudend, maar toen ze die rekensom zagen waren ze om.”

 

“Simpele dingen kunnen grote invloed hebben op projecten. Iedereen draagt daaraan zijn steentje bij. Elk schakeltje is even belangrijk. Dat mogen we nooit onderschatten. We hebben elkaar allemaal nodig.” “Elk schakeltje is even belangrijk. Dat mogen we nooit onderschatten. We hebben elkaar allemaal nodig.”

 

 

 

 

Dit interview komt uit ons 25-jarig jubileumboek. Hierin staan meer dan 70 interviews en verhalen over samenwerking. We spraken met opdrachtgevers, bouwers, installateurs, energiebedrijven, fabrikanten, adviseurs en zelfs psychologen. Bent u benieuwd naar het boek? Stuur gerust een mailtje naar info@viac.nl.